0
1
σχόλια
417
λέξεις
ΖΗΝ

Λιγότερη ονειροπόληση, περισσότερη δράση. Ή πώς λίγη αρνητική σκέψη μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στους στόχους μας

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
30 Οκτωβρίου 2014
Ονειρέψου αυτό που θέλεις και θα γίνει. Πόσες φορές το έχουμε ακούσει ή έχουμε μπει σε διαδικασία ονειροπόλησης, μπας και το Σύμπαν προσγειώσει στα πόδια μας αυτό που θέλουμε; Ε, λοιπόν υπάρχει λόγος που αυτό δεν ισχύει. Η ψυχολόγος Gabriele Oettingen του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν στερηθεί το νερό. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους διψασμένους εθελοντές να φανταστούν ένα ποτήρι με δροσερό νερό, το οποίο ήταν φυσικά αυτό που λαχταρούσαν διακαώς. Έπειτα μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι η άσκηση του οραματισμού είχε ουσιαστικά χαλαρώσει τόσο την πίεση όσο και τα επίπεδα ενέργειας των ανθρώπων. Το συμπέρασμα είναι εντυπωσιακό: η απεικόνιση ενός φανταστικού ποτηριού με νερό μπορεί να μειώσει το κίνητρο και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να κάνουν την επιθυμία τους πράξη, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, να πάνε αποφασιστικά προς τη βρύση και να ξεδιψάσουν.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν αρκετά δόγματα της ψυχολογίας: την ιδέα ότι απεικονίζοντας φαντασιακά το μέλλον που επιθυμούμε, ερχόμαστε και ένα βήμα πιο κοντά στο να το πραγματοποιήσουμε. Με λίγα λόγια, όσο φανταζόμαστε ότι έχουμε πολλά χρήματα, τόσο λιγότερα κίνητρα θα έχουμε για να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες προκειμένου να τα αποκτήσουμε. Αντίστοιχα, όσο οραματιζόμαστε ένα λεπτότερο και πιο γυμνασμένο σώμα, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να εξακολουθήσουμε να καθόμαστε στον καναπέ και να τρώμε πατατάκια. Και όσο βιώνουμε καλύτερες σχέσεις σε φαντασιακό επίπεδο, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στην πραγματική ζωή.

Οι γκουρού υποκίνησης ισχυρίζονταν από καιρό ότι ο εγκέφαλός μας «δεν μπορεί να διακρίνει τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία». Τα πειράματα της Oettingen όχι μόνο δείχνουν ότι αυτοί έχουν δίκιο, αλλά υπογραμμίζουν ότι αν βιώνουμε την επιτυχία μας σαν να είμαστε ήδη εκεί, τότε μόλις βρήκαμε έναν τρόπο να κόψουμε δρόμο και να φτάσουμε γρηγορότερα στην απογοήτευση.

«Λίγη ονειροπόληση μπορεί να είναι καλή και να μας κάνει να νιώσουμε πολύ όμορφα», λέει η Oettingen. «Αλλά μόνο όταν δεν χανόμαστε μέσα σε αυτήν. Διότι τότε η ενέργειά μας πέφτει και ασυνείδητα θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: γιατί να τρέχω να αντιμετωπίσω όλες αυτές τις δυσκολίες, όταν μπορώ να νιώθω χαρούμενος μέσα στο όνειρο;».

Το να σχεδιάζουμε το μέλλον είναι η λύση για να μη μας καταπιούν τα όνειρα και η αδράνεια. Και φυσικά η δράση. Αρκεί να σχεδιάζουμε τα βήματα, να τα ακολουθούμε και να οραματιζόμαστε τους μικρούς στόχους που βάζουμε. Οπότε, όλοι οι διψασμένοι ας σηκωθούμε για νερό, τώρα.

εμφάνιση σχολίων