0
1
σχόλια
401
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τα σκάνδαλα ανά τον κόσμο. Από τις ΗΠΑ και την Ινδία στην Ελλάδα
 
DOCTV.GR
6 Φεβρουαρίου 2018
φώτο: Novartis, Ελβετία


Ελλάδα, 2006 – 2015.: Σκοπός η υπερτιμολόγηση φαρμάκων της φαρμακοβιομηχανίας Novartis  στην Ελλάδα την ώρα που εξανεμίζονταν οι συντάξεις λόγω κρίσης. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του σκανδάλου Novartis στην χώρα μας ενώ φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί. Οι δύο πρωθυπουργοί είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένο και  υπουργοί που έχουν περάσει από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι πρώην υπουργοί και αναπληρωτές στη δικογραφία είναι οι: Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ενώ η αντιπρόσωπος από τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δήλωνε στον real fm σήμερα ότι σύντομα θα υπάρχουν πορίσματα για το ΚΕΛΠΝΟ και για την Novartis αλλά ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να ανακαλύψουν «με μεθόδους κομάντο» αναγκαία δημόσια έγγραφα, που βρέθηκαν ακόμα και σε σπίτια δημοσίων υπαλλήλων, για το σκάνδαλο που εμπλέκονται τα πολιτικά πρόσωπα αναφέρεται από άλλες πηγές ότι υπάρχουν βίντεο «με συναντήσεις ακόμα και σε υπόγεια».

Η εταιρεία Novartis ανά τον κόσμο έχει κατηγορηθεί και χάσει δίκες για σειρά από σκάνδαλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφσυν:
– 2005: Έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ. Προώθηση από δίκτυο γιατρών έξι φαρμάκων της εταιρείας με αντάλλαγμα αντίτιμο δώρα, γεύματα, ταξίδια. Τελικά η Novartis πληρώσε αποζημίωση 422,5 εκατ. δολ στο αμερικανικό Δημόσιο.

– 2010: Δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε αποζημίωση 3,3 εκατ. δολάρια σε 12 γυναίκες που εργάζονταν στο τμήμα πωλήσεων της Novartis. Η εταιρεία έκανε διακρίσεις εις βάρος τους όταν έμαθε ότι οι συγκεκριμένες εγκυμονούσαν. Η καταδίκη έφερε χιονοστιβάδα καταγγελιών. Πλήρωσε τελικά άλλα 152 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις εργαζόμενων γυναικών για διακρίσεις στη μισθοδοσία και τη γενικότερη συμπεριφορά της Novartis απέναντί τους.

– 2013: Ξεσπά στην Ιαπωνία το σκάνδαλο Diovan, φάρμακο της Novartis για την υπέρταση. Δύο πανεπιστήμια της χώρας που είχαν διεξαγάγει έρευνα για το σκεύασμα ανακάλεσαν τα συμπεράσματά τους κάνοντας λόγο για νοθευμένα κλινικά στοιχεία. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας έκαναν τελικά μήνυση στην εταιρεία αλλά και σε υπάλληλο…

– 2013: Επτάχρονη δικαστική διαμάχη στην Ινδία όπου η εταιρεία επιχείρησε να περάσει φάρμακο κατά του καρκίνου διεκδικώντας την προστασία της πατέντας του. Αποδείχθηκε ότι το σκεύασμα είχε ελάχιστες διαφορές από άλλο γενόσημο που η τιμή του ήταν 73 δολ. Το κόστος του συγκεκριμένου φαρμάκου ανερχόταν στα 4.000 δολάρια.

– 2015: οι αμερικανικές αρχές επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 390 εκατ. δολ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε στήσει δίκτυο προώθησης των προϊόντων της σε φαρμακεία της χώρας, με αντίτιμο εκπτώσεις επί των τιμών και δώρα στους φαρμακοποιούς.
 
εμφάνιση σχολίων