1
1
σχόλια
405
λέξεις
VIDEO

Υπάρχει επιστήμη πίσω από την απιστία; Με αγγλικούς υπότιτλους

DOC TV
30 Νοεμβρίου 2015
Τελικά, τι ρόλο παίζει η βιολογία και η γενετική στο αν θα είμαστε πιστοί στο ταίρι μας ή όχι; Το βίντεο των Amanda Edward, Gregory Brown και Mitchell Moffit, ρίχνει φως στην επιστημονική πλευρά της απιστίας.

Μόνο το 3% των θηλαστικών είναι μονογαμικά και μένουν με έναν σύντροφο όλη τους τη ζωή. Οι άνθρωποι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Από τη σκοπιά της εξέλιξης δημιουργεί ένα αβαντάζ, αφού με αυτόν τον τρόπο, από την εποχή των σπηλαίων, ο ένας σύντροφος μπορούσε να μεγαλώνει τα μικρά και ο άλλος να αναζητά τροφή για την οικογένεια. Παρ' όλα αυτά, η απιστία φαίνεται να είναι πολύ κοινή ανάμεσα στους ανθρώπους.

Το γονίδιο που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα ντοπαμίνης παίζει κύριο ρόλο στην απιστία, σε άντρες και γυναίκες. Η ορμόνη αυτή, γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς», απελευθερώνεται μετά από ευχάριστες δραστηριότητες όπως η άσκηση, το φαγητό και ο οργασμός. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% των ανθρώπων που διαθέτουν μια μακρά παραλλαγή του γονιδίου αυτού είχαν απιστήσει απέναντι στον σύντροφό τους ενώ μόνο το 22% αυτών που διαθέτουν τη μικρότερη παραλλαγή του γονιδίου είχε απιστήσει.

Αυτοί με τη μακρά παραλλαγή είχαν επίσης την τάση να παίρνουν περισσότερα ρίσκα και να τείνουν προς εθισμούς όπως το αλκοόλ. Οπότε, το «μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος» ίσως να έχει βάση.

Τα επίπεδα της ορμόνης που ονομάζεται βαζοπρεσίνη παίζουν επίσης ρόλο. Παρόμοια με την οξυτοκίνη, η βαζοπρεσίνη μπορεί να επηρεάσει την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και τους κοινωνικούς δεσμούς. Εισάγοντας βαζοπρεσίνη ενέσιμα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενός αρουραίου του αγρού αυξάνουμε τις πιθανότητες να γίνει μονογαμικός. Οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βαζοπρεσίνης. Μια έρευνα του 2014 εξέτασε 7.000 δίδυμα αδέρφια και ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που απιστούσαν είχαν μια παραλλαγή του γονιδίου που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα βαζοπρεσίνης, υποδηλώνοντας περαιτέρω ότι τα χαμηλά επίπεδα βαζοπρεσίνης επιδρούν στην απιστία.

Τα χρήματα επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο. Οι άνδρες που κερδίζουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από τις συντρόφους τους είναι πιο πιθανό να απιστήσουν. Αλλά είναι επίσης πιθανό να απιστήσουν αν είναι μπαμπάδες που μένουν σπίτι. Μόνο όταν και οι δύο κερδίζουν περίπου τα ίδια, η πιθανότητα απιστίας και από τις δύο πλευρές μειώνεται σημαντικά.

Φυσικά πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία: από άλυτα συναισθηματικά ζητήματα μέχρι τα απωθημένα από περασμένες σχέσεις και το αλκοόλ.

Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς ώστε να βγουν συμπεράσματα. Πάντως η απιστία βασίζεται ξεκάθαρα στη βιολογία και στη γενετική μας.


 

εμφάνιση σχολίων