0
1
σχόλια
501
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας…»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
9 Ιανουαρίου 2018

«Πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Αυτό είναι το συμπέρασμα της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος σε έγγραφο που συνέταξαν οι μελετητές προς τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, στις 6 Οκτωβρίου 2009 –μόλις δύο μέρες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και μία ημέρα πριν ορκιστεί πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου -το οποίο δείχνει την κατάσταση δημοσιονομικής κατρακύλας που άφησε πίσω του ο Κ. Καραμανλής αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος σχετικά με την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την εποχή των Μνημονίων.

Το έγγραφο αναφέρει: «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διατηρήσιμη».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το έγγραφο αφορά τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά στο πρώτο 9μηνο του 2009 και αναφέρει πως «τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο». Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2009 με αυτά του Σεπτεμβρίου του 2008, αναφέρει ότι «οι μηνιαίες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 25,0%», ενώ τα «μηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2%»,  λόγω αύξησης των πρωτογενών δαπανών». Οι δαπάνες αυτές ουσιαστικά είναι η αύξηση των επιδομάτων (κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέργων, πολυτέκνων κ.ο.κ.), την καθιέρωση ειδικών μισθολογίων για τους δικαστικούς και τους ιατρούς του ΕΣΥ, την αυξημένη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, κ.ά. ενώ μόνο η επιχορήγηση των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ για το σύνολο του έτους θα έφτανε τα 11,026 δισ. ευρώ -δηλαδή 2,36 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα. Τα πράγματα είναι μάλλον ακόμα χειρότερα καθώς επίσης σημειώνεται πως εκκρεμούν για το τελευταίο τρίμηνο οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, αλλά και υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν αναφορές και σχετικά με τα στοιχεία που είχε στείλει η Ελλάδα στη Eurostat τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα που μας βρήκε με σχεδόν τριπλάσιο έλλειμμα: «Ενώ όλοι οι δείκτες του εννεαμήνου υποδηλώνουν διπλάσιο έλλειμμα σε σχέση με το 2008, η γνωστοποίηση προς τη Eurostat εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «με βάση τις ως άνω εξελίξεις, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 30 και 35 δισεκ. ευρώ, ή 12,0% με 14,0% του ΑΕΠ». Μάλιστα, όπως αναφέρουν, αν συνεχιστεί η τάση του Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα «ενδεχομένως να προσεγγίσει» το 15% του ΑΕΠ. Η εκτίμηση της τότε κυβέρνησης, ήταν πως το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε στο 5,9% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου στα επίπεδα που είχε κλείσει το προηγούμενο έτος, το 2008.

Το άρθρο της Καθημερινής δημιουργεί τώρα εσωτερικό πόλεμο στην Ν.Δ εφόσον το Καραμανλικό στρατόπεδο θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης με αυτό το εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος του 2009 χρεώνει ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση Καραμανλή τη δημοσιονομική κατάρρευση προκειμένου να απελευθερώσει το κόμμα του από το βάρος εκείνης της περιόδου.

εμφάνιση σχολίων