0
1
σχόλια
496
λέξεις
ΖΗΝ

Φουρνιστά, κοτόπουλου, με ντομάτα ή κολοκύθι. Τρέλειοι, εύκολοι μεζέδες!

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Ιουλίου 2015
Τρώγονται ως ορεκτικό, ως κύριο πιάτο μαζί με σαλάτα και πατάτες, συνοδεύουν άψογα τη μπύρα και το ούζο μας -και αν είμαστε λαίμαργοι, τα τρώμε δυο-δυο, σαν φιστίκια. Βρήκαμε μερικές συνταγές για κεφτέδες πάσης φύσεως, που προσθέτουν ποικιλία στους παραδοσιακούς τηγανητούς της γιαγιάς που αγαπάμε. Καλή μας όρεξη.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό χοιρινό κιμά, 1 κιλό κρεμμύδια, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, λίγο δενδρολίβανο, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ποτήρι γάλα, 2 αυγά, 150 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο σκληρό αλμυρό τυρί της αρεσκείας μας, 4-5 φρυγανιές, το χυμό ενός λεμονιού, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Στη συνέχεια τα στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μέχρι να καλυφθεί ολόκληρος και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο. Βρέχουμε τις φρυγανιές με το γάλα και τις στίβουμε. Σε λεκάνη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά. Ύστερα βάζουμε το μείγμα να σταθεί στο ψυγείο για μισή ώρα. Πλάθουμε κεφτέδες σε μεγάλο μέγεθος και τους απλώνουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αραιωμένο μέσα σε μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, φροντίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περιχύνουμε τους κεφτέδες με το ζουμί που υπάρχει στο ταψί για να μη στεγνώσουν.


ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ Α ΛΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό ντοματάκια, 3 κρεμμύδια, 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, 1 ποτήρι μπύρα, 5 κουταλιές αλεύρι, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα ντοματάκια και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το δυόσμο. Προσθέτουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό. Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη βοήθεια ενός κουταλιού, χωρίς να χρειαστεί να πλάσουμε. Τηγανίζουμε και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες ζεστούς, αφού πρώτα τους τοποθετήσουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.


ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΙ
ΥΛΙΚΑ:
6 μεγάλα κολοκύθια, 1 αυγό, από 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό/δυόσμο/άνιθο, 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 φρυγανιές τριμμένες, 1 κρεμμύδι, αλατοπίπερο, όσο αλεύρι χωράει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού (χοντρά κομμάτια) και τα στίβουμε να βγάλουν όλα τους τα υγρά. Τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος προσθέτουμε όσο αλεύρι χωράει μέχρι να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε καλά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Σερβίρονται ζεστοί, αφού τους αφήσουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.


ΚΟΤΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΟΥΡΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό κιμά από στήθος κοτόπουλου, 1 αυγό, 1/2 κουτ. σουπ. μουστάρδα, 1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα, 1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη, 1 φλιτζ. αλεύρι, 4 ασπράδια αυγών χτυπημένα, αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για μισή ώρα για να δέσουν όλα μεταξύ τους. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια, τα κυλάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά. Τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να σταθούν, για να μη μας διαλυθούν στο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
 
εμφάνιση σχολίων