1
1
σχόλια
1063
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου επιστρέφει με εμπλουτισμένη θεματική, συζητήσεις, μουσική και πολλές έξτρα προβολές
 
Χρυσοστομάκης Λακταρίδης [email protected]
11 Ιανουαρίου 2018

Έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενό μας σημείωμα τις αλλαγές που θα επέλθουν στην φετινή, 3η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, Hellas Filbox Berlin, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, στις δύο αίθουσες του εναλλακτικού πολυχώρου πολιτισμού Urban Spree αντί του ιστορικού βερολινέζικου κινηματογράφου, Babylon, το οποίο όμως δεν εγκαταλείφθηκε εντελώς, μια και από την 1η έως και τις 17 Ιανουαρίου, τρέχει εκεί, ένα Hellas Filmbox WARM UP με 30 ελληνικές ταινίες και πάνω από 100 προβολές. Ανάμεσά τους, προβάλλονται τα 4 γνωστά φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου, Η Έκρηξη του Τζουμέρκα, τα Attenberg και Chevalier της Τσαγκάρη, ο Μουσακάς και η Ξενία του Κούτρα, τα Suntan & Wasted Youth, Το Σπιρτόκουτο & Το Μικρό Ψάρι, O Βασιλιάς, το Interruption & το Smack, αλλά και τα πρόσφατα, Invisible, Amerika Square και Καζαντζάκης.

Τις 4 μέρες της διοργάνωσης, θα γίνουν 4 Box Talks, 4 συζητήσεις ανάμεσα σε έναν Έλληνα κι έναν Γερμανό σκηνοθέτη πάνω σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, στην οποία παράλληλα, θα προβάλλονται κινηματογραφικά αποσπάσματα σχετικά με το θέμα που πραγματεύονται.

Δύο συζητήσεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου, στις 19.00, ανάμεσα στον Γιάννη Σακαρίδη του Amerika Square και τον Φόλκερ Σλέντορφ, σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη, που έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 1979 για Το Ταμπούρλο (The Tin Drum), το οποίο στη συνέχεια κέρδισε και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Άλλες διάσημες ταινίες του είναι, Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ (1975), Ο Θάνατος του Εμποράκου (1985), με τον Ντάστιν Χόφμαν, ο hommo Faber (1991), με τον Σαμ Σέπαρντ και το Palmetto (1998), με τον Γούντι Χάρελσον. Ο Σλέντορφ έχει ανεβάσει και παραστάσεις θεάτρου και όπερας, ανάμεσά τους την Λαίδη Μάκβεθ, των Λεσκόφ – Σοστάκοβιτς.

Τίτλος του Box Talk είναι EVERY TIME FILM, A dialoge between Volker Schloendorff and Yannis Sakaridis. Οι δύο σκηνοθέτες θα κάνουν έναν διάλογο για τις ταινίες, την εμπειρία της κινηματογράφισης, αλλά και την ζωή εντός και εκτός των πλατό, σε μια ανταλλαγή απόψεων, βιωμάτων και οπτικής. Στον διάλογο μπορεί να συμμετέχει το κοινό, ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες τους επιλεγμένα από τους ίδιους. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Ιωάννα Κρυωνά, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Στις 28 Ιανουαρίου, στις 19.00 και πάλι, στο επίσημο κλείσιμο του φεστιβάλ και την απονομή των Βραβείων New Vision, η συζήτηση θα γίνει ανάμεσα στον Ζαφείρη Χαϊτίδη και τον Κόνσταντιν Βέκερ. Ο Χαϊτίδης, είναι ένας κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και παραγωγός, που στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη, αποσπάσματα από το πολυετές project του - ένα διαδραστικό διαδικτυακό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα των κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής. Αποτελείται από 2200 βιντεοσκοπημένα κλιπ και πάνω από 500 φωτογραφίες, υπό τον τίτλο: Greek Chronicle Project: footage archives. Online, μπορεί να δει κανείς βίντεο από το project στο κανάλι του στο You Tube.

Ο Κόνσταντιν Βέκερ, είναι ένας διάσημος συνθέτης και τραγουδοποιός της Γερμανίας, ο οποίος σαν εκπρόσωπος των Πασιφιστών (Pacifists), έχει επισκεφτεί διάφορες πολεμικές ζώνες ανά τον κόσμο. Έχει γράψει δεκάδες σάουντρακ και μιούζικαλ για παιδιά κι έχει δώσει συναυλίες με μεγάλα ονόματα, όπως η Τζόαν Μπαέζ και η Μερσέντες Σόζα, ενώ λόγω της αντιφασιστικής δράσης του, μια ομάδα ναζιστών το 2006, προσπάθησε να σταματήσει συναυλία του. Θα μιλήσει για την ακτιβιστική δράση του και μαζί με τον Χαϊτίδη θα μιλήσουν για την προσφυγική κρίση και την στάση της Ευρώπης, τους χειρισμούς της Πολιτείας και την αναζωπύρωση του φασισμού και των διακρίσεων, σε σχέση με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Την συζήτηση θα συντονίσει η γνωστή δημοσιογράφος Ελίζα Σιμάντκε, που εργάστηκε στο Tagespiegel, γράφοντας για ευρωπαϊκά θέματα και πιο ειδικά για την ελληνική κρίση. Το 2015 βραβεύτηκε για την multimedia έρευνά της με τίτλο Europoly, που αφορά τις εξαναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Η Σιμάντκε είναι συνιδρύτρια και δημοσιογράφος της πολύ γνωστής πλατφόρμας Investigate Europe. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει συναυλία από τον The Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη), σε μια εμφάνιση γεμάτη εκπλήξεις. Οι άλλες δύο συναυλίες του φεστιβάλ, θα είναι αυτή των Gadjo Dilo την βραδιά έναρξης (24/01) και των Human Touch (25/01).

Το ειδικό αφιέρωμα στον Νέο Κυπριακό Κινηματογράφο, αποτελείται από 6 ταινίες και θα επιχειρήσει να δώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της κινηματογραφικής παραγωγής της μεγαλονήσου και των θεμάτων που έχουν απασχολήσει τους δημιουργούς της, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Θα προβληθούν το Ύστερα Μένει η Θάλασσα (2016), Το Αγόρι στη Γέφυρα (2016), Conveyor Belt (2015), Fish'n'Chips (2011), Ψυχή στο Στόμα (2001) & Η Σφαγή του Κόκορα (1996). Πλάι στο αφιέρωμα, στα πλαίσια του νεοσύστατου Artists Forum του Αστέρη Κούτουλα (Ταξιδεύοντας με τον Μίκη), στο Βερολίνο θα παρευρεθεί για συζήτηση ο Κύπριος συνθέτης, Μάριος Ηλίας Ιωάννου, ενώ μετά την συζήτηση θα γίνει Παγκόσμια Πρεμιέρα του φιλμ Marios Ioannou Elia - Sound of Vladivostok του Κωστή Νικόλα, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Το καθιερωμένο τμήμα NEW VISION, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με 3 ταινίες μεγάλου μήκους και 10 μικρού. Από φέτος θα περιλαμβάνει και τμήμα ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ με 5 ταινίες. Στις μεγάλου μήκους θα παιχτούν οι Γραμμές, του Βασίλη Μαζωμένου για την Ελλάδα της κρίσης και τις ιστορίες πίσω από τις τηλεφωνικές κλίσεις προς ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, το Receta του Μιχάλη Μαντά, δεσμεύεται να διασταυρώσει την ταινία ντοκιμαντέρ και την πρωτοποριακή παράσταση, με συγχρονισμένο ηχητικό υλικό της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σκηνοθέτη και των κινηματογραφημένων θεμάτων του, ενώ το, Time is Up, του Νικόλα Πουρλιάρου, είναι ένα βιντεοσκοπημένο ημερολογίο κάποιου που μια Παρασκευή ανακοινώνει, πως θα αυτοκτονήσει τις επόμενες 48 ώρες.

Ανάμεσα στις 10 μικρού μήκους, συναντάμε τα γνωστά Hiwa (Ζακλίν Λέντζου), Εθνοφοβία (Τζόαν Ζόνγκα) & Coca-Loca (Χρήστος Μασσάλας). Τα 5 Ντοκιμαντέρ αποτελούν γυναικεία υπόθεση. Το In Situ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Το, Βυζιά των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, συγκεντρώνει διάφορες ανθρώπινες ιστορίες για το στήθος. Το, Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης, της Μαργαρίτας Μαντά, είναι το χρονικό της πολυτάραχης ζωής της Άλκης Ζέη. Ο Τερματισμός, της Ελιάνας Αμπραβανέλ, παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Τέλος το, Μάνα, της Βαλερί Κοντάκου, είναι η συγκινητική ιστορία κάποιων γυναικών που από κορίτσια κλείστηκαν σε ένα μοναστήρι, όχι με σκοπό να αφοσιωθούν στον Θεό, αλλά να προσφέρουν βοήθεια σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά, του Λυρείου Παιδικού Χωριού.

Καθώς την στιγμή που γραφόταν αυτή η παρουσίαση, το πρόγραμμα βρισκόταν ακόμη υπό διαμόρφωση, η ενημέρωση θα συνεχίζεται σταδιακά, από εδώ, την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

 

εμφάνιση σχολίων