0
1
σχόλια
425
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Τείχος» δεκαώροφων κτιρίων απειλεί να μετατρέψει τον Ιερό Βράχο σε θέα μόνο για προνομιούχους. Υπογράφουμε τη διαμαρτυρία εδώ
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
21 Φεβρουαρίου 2019
Ένα «τείχος» από κτίρια ετοιμάζεται να χτιστεί γύρω από την Ακρόπολη, που θα εξασφαλίσει τη θέα της στους προνομιούχους που θα πληρώνουν αδρά.

Η είδηση αρχικά περνά στα ψιλά γράμματα όμως οι οικοδομικές άδειες που δίνονται σε τοποθεσίες όπου σήμερα το μνημείο φαίνεται ανεμπόδιστα, προβλέπουν ακόμα και κτίρια 30 μέτρων -που φυσικά θα ξεφυτρώσουν ακαλαίσθητα ανάμεσα στις πολυκατοικίες που δεν ξεπερνούν τα 20 μέτρα, θυμίζοντας μας για άλλη μια φορά το πώς η Αθήνα από μια όμορφη πόλη με νεοκλασικά κτίρια, μετατράπηκε σε αυτό το έκτρωμα από ανεξάντλητο τσιμέντο σε άναρχη δόμηση.

Ένα από αυτά τα κτίρια είναι και νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους αρμοδίους με αφορµή το γεγονός πως το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους (δηλαδή τέσσερις παραπάνω από τις διπλανές πολυκατοικίες).

Η άδεια δόθηκε το 2017 όμως δεν πρόκειται για μια βιαστική απόφαση. Για να προχωρήσει η ανέγερση του κτιρίου δόθηκε έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενώ επί μια δεκαετία, γίνονταν στο οικόπεδο του σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Και αν δεν μιλάμε για το σύμβολο της Δημοκρατίας, ας μιλήσουμε κοντόφθαλμα στη γλώσσα της αγοράς «για το πιο πολύτιμο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας». «Ας ιδιωτικοποιηθεί και ο αέρας και η πουτάνα η μάνα μας» που λέει και ο Σαραμάγκου.

Κάτοικοι της γύρω περιοχής ξεκίνησαν μια διαδικτυακή διαμαρτυρία. Η επιστολή τους αναφέρει τα «αυτονόητα» για κάθε κράτος που προφυλάσσει και αξιοποιεί την πολιτιστική του κληρονομιά: «Η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί ισχύοντες όροι δόμησης, έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων μαμούθ κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες». Μπορούμε να υπογράψουμε κι εμείς τη διαμαρτυρία, εδώ.

Μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων για «Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη», τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να παρέμβουν και λένε πως τώρα εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών. Βέβαια πολύ καλύτερο θα ήταν να είχαν εξετάσει το θέμα χρόνια πριν, όταν όριζαν συντελεστές δόμησης γύρω από την Ακρόπολη. Μα κυρίως, θα έπρεπε αυτό να γινόταν με δική τους πρωτοβουλία και λογική. Διότι αν οι πολίτες δεν κινητοποιούνταν, τώρα όλα τα σχέδια για κτίρια-γίγαντες, θα έτρεχαν με χίλια προς την ανέγερσή τους.
εμφάνιση σχολίων